14|10

Paul van der Ven over hiërarchie binnen volleybalteams

Locatie: Sliedrecht

Afgelopen seizoen introduceerde Coniche Topvolleybal Zwolle het zelfsturende systeem: trainen en spelen zonder leidinggevende coach- en/of trainer. Het was niet genoeg om te handhaven in de Eredivisie, dus je zou kunnen concluderen dat deze organisatievorm niet heeft gewerkt in de volleybalsport op Eredivisieniveau. Toch blijft het een interessant vraagstuk of dit systeem kan werken. Sliedrecht Sport Heren 1 coach Paul van der Ven maakt er geen geheim van dat hij er geen voorstander van is, hij legt uit waarom niet. Wij stelde hem 5 vragen over de hiërarchie binnen volleybalteams.

Paul van der Ven over hiërarchie binnen volleybalteams

Pim Waslander

Paul, hoe zit het met de hiërarchie in Heren 1?
“Ik denk dat er een hele gezonde hiërarchie is. De spelers kunnen ongelofelijk goed met elkaar opschieten, ze spelen al heel lang samen. Wel is het zo dat we doelen willen bereiken. We trainen en spelen om die doelen te bereiken en dat gaat soms gepaard met felle discussies. Ik denk dat dit team goed in balans is, iedereen voelt zich veilig genoeg om dingen uit te kunnen spreken. Ook de intrinsieke motivatie is hoog in dit team. Maar als er iets moet gebeuren, dan kijken de spelers naar mij en assistent-coach Marnix Elbers. Dus ik denk dat het belangrijk is dat iemand de leiding neemt en aansturing kan geven.”

Hoe zou de perfecte hiërarchie er volgens jou uitzien in een volleybalteam?
“Ik denk dat het belangrijk is dat iedereen inspraak heeft in een team, maar dat er wel een iemand is die de belangrijke beslissingen neemt. Het is gezond dat spelers inspraak hebben in het totale geheel in plaats van dat er een trainer voor de groep staat die alles domineert. Daarom is het geven van verantwoordelijkheid van groot belang.

Is het mogelijk om zelfsturende volleybalteams te ontwikkelen, en wat zou het gezamenlijke doel dan moeten zijn?
“Ik denk niet dat dat haalbaar is. Wie bereidt de training voor? Welke accenten pak je daarin mee? Spelers zullen dan sneller geneigd zijn om bepaalde oefeningen te doen die specifiek gericht zijn op hun eigen ontwikkeling. Wel denk ik dat het goed is om  spelers te betrekken en verantwoordelijkheid te geven om dingen aan te kaarten. Maar volledig zelfsturend geloof ik dus niet in.”

Zou Heren 1 zich redden als ze zichzelf zouden moeten sturen? Waarom wel/niet?
“Dat lijkt me voor een paar maanden een leuk experiment, dan kan ik lekker op vakantie haha. Nee zonder gekheid, ik denk dat het bij ons dan een grote puinhoop wordt. Ik denk dat het goed is dat iemand altijd het totale overzicht en de eindverantwoordelijkheid heeft. Daarnaast is het erg lastig om keuzes te maken over training, tactiek, strategie en wisselbeleid als je rekening moet houden met meerdere meningen, terwijl er niemand definitief een punt achter kan zetten. Zeker in de Eredivisie, waarbij je dagelijks bezig ben met het bereiken van het maximale.”

 Zwolle heeft afgelopen jaren in samenwerking met Coniche een experiment gedaan met een zelfsturend team. Wat is daar tot nu toe mis en/of goed gegaan?
“Allereerst leuk dat ze veel aandacht hebben gekregen voor hun zelfsturende manier van spelen en trainen op hoog niveau volleybal. Uiteindelijk heeft het in mijn ogen niet gewerkt. Mede omdat Zwolle een spelersgroep had met goede spelers, aangevuld met spelers die met alle respect te kort kwamen voor de Eredivisie. Maar ook omdat ik denk dat de traditionele manier van coach en trainer beter werkt.”

Tekst: Dorijn Boogaard


Terug naar nieuws overzicht


Business Club